Bu soru kafaları çok karıştırıyor. Başarı Allah’tan mıdır yoksa biz çalıştığımız için mi başarıyoruz? Eğer biz çalıştığımız için başarıyorsak neden başarı Allah’tandır diyorlar, eğer başarı Allah’tan ise çalışmamıza ne gerek var? Sadece çalışarak başarılı olabiliyorsak dua etmeye ne gerek var? Vs vs vs gibi birsürü vesveseye sebep olur. Eğer bunlara doğru cevaplar verilmezse insanı isyana hatta inkara bile sürükleyebilir.

Bu blogumda bu soruların tümüne uzun bir cevap vereceğim. Başarı Allah’tandır kelimesini Kuran ve mantığın birleşimiyle ıspatlayacağım. İnanmayanlar için elbette saçma gelecektir. Zaten bu yazıyı biz müslümanlar için yazıyorum o yüzden inanmayan vatandaşlar şimdiden kapatabilir.

Burası imtihan dünyası. Armut piş ağzıma düş mantığı burada geçersiz. Bizim sadece cüzzi irademiz var. Herhangi birşeyi yaratamayız. Yaratılmış birşey üzerinde değişiklik yapmak isteyebiliriz. Aslında bu da birşey anlam ifade etmez. Ta ki Allah o değişikliğe izin verinceye kadar. Örneğin ben kolumu kaldırmak istedim. Allah buna izin verirse kaldırırım, vermezse kaldıramam. Hatta o kaldırma işini bile yapan ben değilim. Ben sadece karar makamıyım. Tüm işleri yapan Allah’tır. Tüm izinleri veren veya vermeyen O’dur. Bir atomun biryerden başka biryere hareket etmesini sağlayan Allah’tır. Ne diyor ayette? Allah izin vermedikçe yaprak yere düşmez. Oku Sen atmadın fakat Allah attı. Bu ayetlerden ben ne alıyorum? Yaprağın düşmesi için dalından kopması gerekir. Daldan kopmak demek atomların ayrılması yani hareket etmesi demek. Demekki atomun hareket etmesi için Allah’ın izin vermesi gerekiyor. Velhasıl herşeyi yapan Allah’tır. Bu silsilenin devam etmesi sonucu başarıyı da başarısızlığı da yapan Allah oluyor.

Konuyla yakından ilgili birşey daha var: Tevekkül. Tevekkül demek çalıştıktan sonra dua etmek demektir. Sen üzerine düşen görevi yerine getirdikten sonra başarıyı nasip etmesini Allah’tan istersin ve sonucu beklersin. Allah benim her duamı yerine getirmiştir. Bugüne kadar isteyip de almadığım hiçbirşey yok. Acil olan da olmayan da. Zor durumdayım dedim, ev bulmam gerekiyor dedim ertesi gün ev buldun. Tam istediğim gibi bir kadınla evlendim. Tam istediğim gibi bir çalışma masam var. Bunlar kabul edilen dualarım. Kabul edilmeyenler de iyiki kabul edilmemiş diyorum. Şuan aklıma örnek gelmiyor gelirse yazarım. Nihayetinde hiçbir duam geri çevrilmemiş. Allah bizimle beraber ve sesli veya sessiz bütün dualarımızı duymakta. Bu yüzden dua etmeyi asla bırakmamamız gerekiyor.

Çabalamaktan, dua etmekten, irademizi kuvvetlendirmekten ve ibadet etmekten asla vazgeçmememiz lazım. Zaten tevekkül de bunu gerektiriyor. Besmeleyle başlamak, çabalamak ve hayırlı sonucu Allah’tan beklemek. Biz insanlar sadece cüzzi irademizle karar vermekteyiz başka birşey yaptığımız yok. Geriye kalan tüm işler Allah’a aittir ve O yapar. Bunu asla unutmayın.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.