Hergün televizyonlarda, sosyal medyada, haber sitelerinde, şurada burada bazı internet sağlayıcılarının reklamlarını görürsünüz. “Bize gelin 50 megabit interneti 60 tl’ye sahip olun”, “İlk 3 ay ücretsiz 50 megabit fiber hızında internet” falan filan. Evet çağımız internet çağı, teknoloji her geçen gün gelişiyor ve zaten teknolojiyi ülke olarak dünyanın çok gerisinden takip ediyoruz ama en azından teknolojiyle haşır neşir olan insanlar olarak interneti verimli kullanalım.

Bugün birçok şehirde fiber hat kurulmuş ve 50 hatta 100 megabit internet hızı sağlanabilmekte. Download esnasında gerçekten de 50 megabite ulaşabiliyorsunuz. Fakat ev kullanıcılarının şöyle bir darboğazı var. Ağ kablosuyla 50 megabit internetin tamamını kullanabilirsiniz ama eğer wifi ile modeme bağlanıyorsanız işte o zaman işler bu kadar basit olmuyor. Wifi hızını etkileyen birçok faktör var. Siz orada “67 mbps ile bağlandı” şeklinde bir ibare görebilirsiniz ama speedtest yaptığınızda en fazla 30 mbps görürsünüz. Mantıken eğer wifi bağlantısı 67 mbps ve internet hızı 50 mbps ise speedtest sonucu her zaman 50 mbps olmalı diye düşünürsünüz ama wifi yüzünden işler o şekilde olmaz. Wifi hızınız teoride 67 mbps olabilir ama gerçek hayatta o sinyallerin bazıları tam olarak alınamaz. Bu problemi hem bilgisayarınız hem telefonunuz hem de modem yaşar. Bu yüzden siz 67 mbps ile gönderim yaptığınızı zannederken modemle olan mesafenize göre her iki, üç hatta dört paketten biri kaybolur, ulaşamaz veya deforme olur. Bu yüzden aynı paketi tekrar göndermeniz gerekir ki bu da gerçekte bağlantı hızınızın yavaşlaması demektir.

Lenovo G560 laptopum var. Wifi ile bağlanırken modemin dibinde bile olsam speedtest sonucu en fazla 35mbps oluyor. Note4 telefonumda modemin yanındayken rahat 50 mbps alabiliyorum çünkü note4 biraz daha yeni model wifi donanımına sahip olduğundan kayıplar çok az. Eğer son model bir bilgisayarınız ya da wifi alıcınız yoksa mutlaka kayıplar yaşarsınzı ve bu da hız düşümü olarak size geri döner. Benim modemim wifi 5g destekliyor ama bilgisayarın bunu desteklemediği için daha yüksek ve kaliteli hızlarda iletişim kuramıyorum.

Her zaman ağ kablosuyla bağlanmak mümkün olmaz. Kablo demek sıkıntı demektir, matkapla duvarların delinmesi demektir, zahmet demektir. Wifi ise rahatlık demektir. Kablolardan kurtulmak çok önemli hale gelmiştir artık. Bu yüzden kablosuz şarj aletleri, yepyeni kablosuz bağlantı teknolojileri (Wifi 5G, Bluetooth 4 vs) geliştirilmektedir. Eğer teknolojiyle iç içeyseniz, hatta teknoloji üretiyorsanız mutlaka kablosuz teknolojilerle aranızın iyi olması gerekiyor. Aksi halde mutlaka biryerde canınızı sıkan bir durumla karşılaşırsınız. Dünyada teknoloji üzerine söz sahibi olmak istiyorsak bu konuya özellikle ihtimam göstermek gerekiyor. Esen kalın.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.