Çağımız teknoloji çağı ve artık internetin kullanımı ticaret sektöründe olmazsa olmaz bir hal aldı. Mağazada gördüğümüz ürünlerin aynısını internetten de sipariş verebiliyoruz. Üstelik mağazalarda veya küçük dükkanlarda fatura kesilmemesi veya ürünün geri alınmaması gibi durumların olmadığı bir ortam. Üstelik ürün almadan önce daha önceden ürünü alıp denemiş olan kullanıcıların yorumlarını, ürünle ilgili çekilmiş inceleme videolarını da izleyerek ürünle ilgili satın almadan önce fikir edinerek daha bilinçli şekilde satın alma işlemini gerçekleştirebiliyoruz. Fakat heryerde olduğu gibi internette de ticaret yaparken çakallık peşinde koşanlar var. Şimdi bunlardan bahsedeceğim.

Benim yaklaşık 5 yıldır kullandığım bir Samsung Note 4 telefonum var. Adeta canavar gibi bir telefon. Benim gibi dikkatsiz ve umursamaz birisine 5 yıl dayanabilmek gerçekten bir başarı. Bu telefon o kadar düştü ekranı kırıldı bataryası bozuldu denizde kumda dağda bayırda Elazığ’ın soğuğunda, Antalya’nın sıcağında her mekanda ve ortamda kullandığım canavar gibi bir telefondur kendisi. Tabiki onun da bakıma ihtiyacı var, beslenmeye ihtiyacı var, sevgiye ihtiyacı var. Eğer telefona bakmazsanız onu sevmezseniz o da size küser. Benim telefonum da bana küstü ve artık şarjı çabuk bitmeye başladı. Ortalama olarak her bir veya bir buçuk yılda bir böyle nazlanmalar yapıyor. Ben de artık dayanamayıp batarya almaya karar veriyorum. Bu yazıyı yazarken de aynı duygular içerisindeyim.

Şimdi benim teknoloji konusundaki takıntılarımdan biri de işin ucuzuna kaçmamaktır. Çünkü daha önceden ucuza kaçtım ve her seferinde pişman oldum. Ucuz teknoloji hemen bozulur ve böyle olunca işinizi görmek için tekrar ürün almanız gerekir. Toplamda harcadığınız para en baştan kaliteli ve pahalı ürüne vereceğiniz parayı geçer. Tabiki bu esnada sadece para değil zaman ve bazen de prestij kaybedersiniz. Bu yüzden asla ucuz mal almam teknolojide. Bu yüzden orjinal yani gerçekten orjinal, hani böyle sıfır telefon aldığınızda telefonun içindeki parça neyse işte ondan, yani biraz daha detaylandırırsak bizzat telefon markasının kendi ürettiği ürün. Orjinal deyince ben bunu kastediyor ve anlıyorum. Fakat internette bazı çakallar var (bunlara burada çakal demek zorundayım, yalnız kaldığımda veya arkadaş ortamındayken söylediğim söz başka) ve bu çakallar harbiden beni sinir ediyor. Türkçede “orjinal” olan söz ingilizcede “original” şeklinde çevriliyor. Çakalın birisi bu “original” kelimesini marka yapmış ve sürekli yan sanayi ve çakma ürünler üretip üzerine de “ORIGINAL” diye markasını yapıştırıyor. Zavallı vatandaş da bunu “orjinal” zannediyor. Ne üzerindeki bandrol samsungun bandrolü, ne üzerindeki değerler samsungun orjinal bataryasıyla aynı olan değerler, ne de kalite aynı kalite. Bunu alıyorsunuz ve paranıza yazık ediyorsunuz. Bunu satan şahıs da kendini “tüccar” olduğunu zannediyor halbuki başka birşey olmuş ama farkında değil. Ve işin biraz daha üzücü tarafı bu ürünle ilgili yorum yapabilmek için ürünü satın almanız gerekiyor. Ürünü almadan önce oraya “bu ürün orjinal değil ORIGINAL markası altında satılan çakma bir ürün” diye yorum yazamıyorsunuz. Yani yorum yapabilmek için önce bi çakma ürünü alıp çakılmanız gerekiyor. Online ticaret yapılan sitelerin bu konuya da ışık tutmalarının gerektiğini düşünüyorum.

Girişi ve gelişmeyi yaptık ama benim pek başarılı olamadığım konulardan biri sonuç olduğu için sonuç kısmını vasat bir şekilde yapıyorum. Tabiki giriş ve gelişmeyi ne kadar başarılı yaptığım da muallakta ama neyse hoşçakalın.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.