Yıllardır bu soruyu soruyorum. Allah insanların ne yapacağını biliyorsa doğrudan yaratsın ve cennetlikleri cennete cehennemlikleri de cehenneme koysun olsun bitsin. Neden böyle sıkıntılı bir dünyada yaşıyoruz? Neden bu kadar günahlar işleniyor, neden çocuklar öldürülüyor, neden savaşlar yapılıyor, neden neden neden? Bu sorulara çok güzel bir cevap bulduğumu düşünüyorum.

Cevap bu paragrafta. İnsanın kendisi bile ne yapacağını bilmez. Allah herkesin ne olduğunu diğer yaratılmışlara göstermek istiyor ve böylece adalet sağlanmış olacak. Eğer Allah cehennemliklerin gerçekten cehennemlik olduğunu diğer insanlara göstermeden cehenneme atsaydı o zaman iyi insanlar neden bunların cehennemde yandığını soracaklardı. Hatta belki de Allah’ın adaletsiz olduğunu düşüneceklerdi. Çünkü adaletin gereği olarak bir kimseye ceza vermek için o kimsenin cezayı gerektirecek bir davranış yapması gerekir. Kimseye “sende hırsız tipi var o zaman elini keselim” diyemezsin. Veya “sende tecavüzcü tipi var o zaman seni taşla öldürelim” diyemezsin. Böyle yapmak adaletin mantığına terstir. Adaletin mantığı bir insanın ceza gerektiren bir davranış yaptığını ortaya koyduktan sonra cezasını vermektir. Aksi halde ceza veremezsin. Allah günahkarların günahını herkesin gözü önünde ortaya koymadan ceza verilmemesi gerektiğini hepimizden daha iyi bilir. Çünkü Allah en çok adaletli olan varlıktır. Bu yüzden bu sıkıntılı hayatı yaşıyoruz ve bunca sıkıntıya rağmen mümin ve iyi insanlar olarak yaşamaya çalışıyoruz. Bunca kötülüğün içinde iyi kalanlar gerçekten cenneti hakeder, iyiliği terkedip kötülüğü tercih edenler bu davranışlarından vazgeçmezlerse yani tevbe etmezlerse cehennemi hakeder. İyi olmanın tek yolu Allah’ın dediğini yapmaktır. Bunun tersini yapanlar ise ister istemez kötülük yaparlar. Tüm bu hayatın temel mantığı budur.

Bunları anlamak için sağlam bir Allah ve ahiret inancı gerekir. Tabiki hiç inanmayanlar bu bloga gülecektir. Saçmaladığımı filan söyleyecekler. Ben de size gülüyorum. Hepiniz ezik kafirlersiniz. Hayatımda çok ezik gördüm ama kafirler kadar eziğini hiç görmedim.

Kendi düşüncelerim kendi bildiklerim doğrultusunda oluşmuştur. Bana çok mantıklı geldiği için yazdım. Ispatlamak zorunda değilim isteyen istediğine inanır. Bu cevap benim zihnimde muhteşem bir duvarı yıktı, çok büyük ama çok gizli olan bir soru işaretinin balon gibi patlayıp yok olduğunu hissettim. Belki daha doğru yorumlar yazanlar olur veya bana katılanlar olur veya benim düşünmediğim bir noktayı düşünenler olur diye yazdım. Herkese iyi günler.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.