Okuduğum kitaplar hakkında görüşlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Bugünki kitabımız Ord. Prof. Mazhar Osman Uzman’ın biyografisi. Kitabı Liz Behmoaras yazmış ve Remzi Kitabevi basımını üstlenmiş.

Öncelikle kitabın üslubundan bahsetmek istiyorum. Yazarın ifade gücü iyi sayılır. Genellikle olaylardan bahsediyor. Betimlemeler çok nadir kullanılmış. Mazhar Osman’ın karakteri ve görünüşüyle ilgili bazı bilgilere yer verilmiş. Kitapta Mazhar Osman’ın çocukluğundan başlayarak vefatına kadar anlatıyor. Ailesi, doğup büyüdüğü çevresi, gezileri, okul hayatı, özel hayatı, arkadaşları filan gibi bilgileri betimleme tarzı iyi sayılır. “Burayı mükemmel betimlemiş” dediğim yer olmadığı gibi “yazar burada zorlanmış galiba” dediğim bir kısım da yok. Olaylar hakkında da herkesin anlayabileceği bir ifade tarzı kullanılmış. Şuraya gitti buraya gitti şurayı beğendi tarzında. Tıp üzerine hayatını geçirmiş bir insanın biyografisini yazmasına rağmen sadece çok gerekli olduğu durumlarda tıp terimleri kullanılmış. İfade tarzı da anlaşılması basit bir şekilde yazılmış. Bu yüzden kitabı herkesin anlayarak okuyabileceğini düşünüyorum. Tabiki Mazhar Osman’ın takım elbisesinin gömleğinin düğmesinin ipliğinin rengi gibi detaylı betimlemelere yer verilmemiş ki zaten öyle bir şeye gerek yok bence. Nihayetinde bu bir biyografi. Zaten o kadar detaylı betimlemeye girse herkesin biyografisi ansiklopedik bir seri olur herhalde. Özellikle bir ordinaryus profesörün hayatıysa ve detaylı betimlemelere yer verilmişse karşımıza bir ansiklopedi çıkması kaçınılmaz olur.

Kitap İstanbul’da ve Osmanlı’nın son zamanlarından Cumhuriyet’in ilk zamanlarına kadar olan tarihi bir kısmı anlatıyor. Yani o zamanlara ait olan dokulara ulaşmak mümkün. İstanbul’da zenginlerin hangi semtlerde kaldığı, yolculukların nasıl yapıldığı, sosyal hayat, misafirliklerin nasıl yapıldığı, insanların nasıl giyindiği gibi tarihsel bilgiler mevcut. Ama Türkçe’nin şuan kullanılmayan ama 1900’lü yıllarda çok zengin anlamlara sahip olan kelimelere yer verilmemiş. Bunun sebebini bunun bir çeviri kitabı olmasına bağlıyorum. Ama ben en azından eski kelimelerin kullanılmasını beklerdim. Çünkü bu bir tarihsel kişiliğin biyografisi ve kitapta tarihsel bir hava estirilse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.