Herkes bilgisayarda oyun oynar. Pes, Counter-Strike, Crysis, Travian, satranç, batak, tavla, poker vs vs vs. Bilgisayarın olmazsa olmazıdır oyunlar. 80’lerden günümüze kadar dijital oyun sektörü büyük bir ekonomiye sahiptir. Milyar dolarların cirit attığı bir sektördür. Arz talep dengesi düşünülürse bu kadar arz gerektiren talep miktarı anlaşılabilir. Dünyaca ünlü oyun firmaları, her eve girmiş oyun konsolları filan derken büyük bir pasta var ortada. Ne diyorum ben ya. Oyun oynamaktan girdim ekonomiden çıkmaya çalışıyorum. Sabahın dördünde blog yazarsan olacağı o. Neyse. Kısaca abicim herkes gibi ben de oyun oynuyorum. Zamanında az counter, half-life, fifa, pes atmadık bizim gençlerle. Hatta televizyon aterisi oyunları vardı ve sabahtan akşama kadar başından kalkmazdık. Tabi bu yüzden valide hanımlardan yediğimiz dayağın haddi hesabı yoktu zaten. Biraz büyüdük de en azından dayaktan kurtulduk 🙂

Tabi artık televizyon aterisi diye birşey kalmadı. Playstation 3’ler, XBox’lar, Nintendo Wii’ler çıkınca 6802 işlemcili emektar aterilein pabucu dama atıldı. Fakat televizyon aterileri hala bizim gönlümüzde. Eski heyecanları unutmak mümkün değil. Ateriler bizim ilk aşkımızdı. Uğrunda kafamızda kırılacak olan tencereyi tavayı bile göze aldığımız bir aşk. Nasıl unutalım? Hatta Commodore 64’lere yetişemediğim için üzülüyorum ama olsun. Bir televizyon tamircisi çırağı olarak ateri tamirinden aldığım zevki hiçbirşeyden almadım şimdiye kadar. Size Super Mario, Aladdin, Tennis, Tetris, Tiny Toons gibi eski oyunları bilgisayardan nasıl oynayacağınızı anlatacağım arkadaşlar. Crysis oynamak varken neden modası geçmiş oyunlar oynayalım diyenler varsa mutfağa gidip boş bir bardak alıp içine biraz un biraz kola biraz zeytinyağı biraz tuz koyup karıştırıp içsinler ve ishal olsunlar.

Popüler olan birkaç tane oyun konsolu var. Bu konsollardaki oyunların oynanabilirlik seviyesi diğerlerine göre daha iyi. Bunlar hangileri? 8 bit nintendo aterisi, Super Nintendo, Mame, Nintengo 64. Şimdi size hem Windows hem Linux için emülatör indirme linkleri vereceğim.

8 bit Nintendo Aterisi: Windows Linux
Super Nintendo: Windows Linux
MAME: Windows Linux
Nintendo 64: Windows Linux

Buradan tüm oyunların konsollarını kuruyorsunuz. Oyunları oynamak için default olarak klavye kullanılır fakat bir teknoloji mağazasından 10 TL’ye bir oyun kolu satın alabilirsiniz. Zaten eğer PES oynamışsanız oyun kolu da almışsınızdır. O cihazı emülatör oyunlarını oynamak için de kullanabilirsiniz. Nasıl ayarlayacağınızı ise başka bir blog yazımda sizlerle paylaşacağım. Şimdilik bu konuyu internetten araştırmanızı yada programları kurcalayarak kendinizin bulmasını önermekten başka yapabileceğim birşey yok.

Emülatörleri bilgisayarımıza kurduktan sonra sıra geldi ROM’ları indirmeye. Oyunlar emülatör dünyasında “ROM” olarak geçer arkadaşlar. Bu ROM’ları nereden temin edeceğiz? Bazı ROM indirme sitelerinden. Bu siteler şunlar:

  1. http://coolrom.com/
  2. http://www.rom-world.com/
  3. http://romhustler.net/

Bu üç şimdiye kadar çıkan bütün oyunları barındırıyor arkadaşlar. İstediğiniz kadar oyunu indirip kullanabilirsiniz. Üstelik bunlar için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Neden üç tane site verdim? Çünkü bazı oyunlar birinde oluyor diğerinde olmuyor o yüzden. Aradığınız oyunu bir sitede bulamazsanız diğerinde bulabilirsiniz.

Şimdi sizinle bazı ekran görüntüleri ve birkaç tane video paylaşacağım. Bilgisayarda eski anılarımızı canlandırarak daha eğlenceli vakit geçirebilmenin farklı boyutlarını sizinle paylaşacağım.

Screenshot - 21-04-2014 - 14:52:00 ZSNES_004

 

Bol eğlenceli günler dileğiyle.

Kategoriler: HobilerimOyun

Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.